Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1161 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Te ćwiczenia to strata czasu, a nawet potencjalne szkody! Zobacz, jakich unikać
Najlepsze ćwiczenia to takie, które są urozmaicone, a przy tym skuteczne i bezpieczne. Niestety, wiele bardzo popularnych ćwiczeń nie spełnia tych warunków, co...
Wirus atakuje, brakuje miejsc w szpitalach. Hospitalizacji wymaga co drugie dziecko!
Sytuacja z zachorowaniami na RSV wśród dzieci wciąż się pogarsza. Małych pacjentów przybywa szybko od grudnia, w niektórych szpitalach pediatrycznych brakuje...
Kalafior na płuca! Te rośliny hamują stan zapalny w układzie oddechowym
Kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż, rzepa – warzywa kapustowate czy też krzyżowe należą do najzdrowszych. Z nowych badań wynika, że pomagają chronić układ...
Dzikie owoce późnego lata. Są najzdrowsze i najlepsze na przetwory
Dzikie owoce dojrzewają już na drzewach i krzewach w lasach, na łąkach czy przydomowych ogrodach. Są dużo zdrowsze niż gatunki handlowe, zwłaszcza, że obfitują...
Uwaga na opaski sportowe! Są siedliskiem groźnych bakterii. Jak je dezynfekować?
Nosimy je codziennie, a niektórzy nawet przez całą dobę. Nie tak często jednak trudzimy się ich czyszczeniem, tymczasem smartbandy i smartwatche to siedlisko...
Naukowcy zaniepokojeni! Koronawirus umiejętnie „przeskakuje” między gatunkami
Koronawirus SARS-CoV2 nie przestaje zaskakiwać, a odkrycia na jego temat potrafią jeżyć włosy na głowie. Teraz wiemy już, dlaczego zarażają się nimi zwierzęta....
Pierwsza pomoc przy ranach i krwotokach często ratuje życie. Zobacz, co robić!
W przypadku ran, zwłaszcza silnie krwawiących, trzeba postępować szybko. To wcale nie takie trudne, a ratuje życie! Zobacz, jak opatrywać różnego rodzaju rany –...
Jak przestać obgryzać paznokcie czy skubać skórki? Jest tania i prosta metoda
Jeśli nie możesz powstrzymać się przed obgryzaniem paznokci, skubaniem skórek czy włosów, pomóc może nowa metoda opracowana przez naukowców z Niemiec. Technikę...
To przyprawa na piękne ciało! Pokochają go osoby ćwiczące i rekonwalescenci
Kardamon to aromatyczna przyprawa, której nowo odkryte właściwości przypadną do gustu osobom aktywnym, jak i tym powracającym do aktywności po chorobie....
Probiotyk na stwardnienie rozsiane! Naukowcy opracowali lek
Stwardnienie rozsiane (MS) to postępująca choroba neurologiczna, na którą nie ma leku. Sytuację zmieni jednak terapia opracowana przez harwardzkich...