Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1161 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Takie są skutki przejedzenia. Zobacz, czym grozi częste objadanie się
Przejedzenie przy świątecznym stole zdarza się niemal każdemu, jednak pociąga za sobą przykre objawy. Jeśli objadamy się częściej czy nawet regularnie, a...
Pozbądź się tłuszczyku dzięki 7 prostym zmianom. Te triki są naprawdę skuteczne!
Co przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej? Sposobów jest wiele, jednak często wymagają dużego wysiłku i mogą nie być odpowiednie dla każdego. Po co jednak się...
Ważny lek wycofany z obrotu przez GIF. Sprawdź, czy masz go w apteczce
O wycofaniu z obrotu partii kolejnego leku z powodu zagrożeń dla pacjentów poinformował Główny Inspektor Sanitarny. Vectibix to lek zawierający przeciwciało...
Powikłania po botoksie. Co najmniej 67 osób ofiarami zabiegów na otyłość w Turcji
Botoks to popularna procedura stosowana nie tylko w przeciwzmarszczkowych zastrzykach, ale także w medycynie. Wykonywana w popularnych, bo tanich miejscach,...
Czy osoby z cukrzycą mogą jeść marchewkę? Zobacz, jaka jest najlepsza na diecie
Marchewka to niezwykle zdrowe niskokaloryczne warzywo, które polecane jest w każdej prawidłowej diecie. Czy mogą sięgać po nią również cukrzycy, osoby z wysokim...
Przełomowe odkrycie naukowców. Czy za stwardnienie rozsiane winne są bakterie?
Stwardnienie rozsiane jest chorobą neurologiczną, która prowadzi do niepełnosprawności, jeśli nie jest odpowiednio leczona. Przyczyny jej rozwoju wciąż stanowią...
Recepty przez Internet z ograniczeniami już w ciągu miesiąca. Tak zapowiada minister
Leki na receptę są przepisywane w trybie online nawet bez konsultacji z lekarzem. Firmy oferujące takie płatne usługi wyrosły jak grzyby po deszczu wraz z...
Chcesz długo żyć? Tych rzeczy nie rób, bo podnoszą ryzyko przedwczesnej śmierci
Długość życia zależy od naszych nawyków. Co jednak konkretnie skraca ten czas i sprawia, że umieramy przedwcześnie? Na ten temat przeprowadzono wiele badań....
Tak kawa wpływa na nasze zachowanie. Zobacz, co dzieje się z organizmem
Kawę pije codziennie 8 na 10 osób w Polsce – czy jednak wiemy, jaki jest jej wpływ na nasze zachowanie? Jak się okazuje, sięganie po ten napój przekłada się na...
Dieta bez mleka to nie problem! Zobacz zalety i wady różnych mleczek roślinnych
Mleko roślinne ma wielu zwolenników – nie tylko alergików i wegan. Nie brak też przeciwników, którzy szybko zniechęcili się do jego smaku. Tymczasem znalezienie...