Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1190 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Sprawdź 15 pomysłów na dania ze szparagami
Co można zrobić ze szparagów na obiad, kolację czy śniadanie? To lekkie i zdrowe warzywo pysznie smakuje w wielu daniach. Sprawdź przepisy makaron ze zielonymi...
Nalewka z magnolii na stres i alergię. Wykorzystaj jej właściwości, póki kwitnie
Magnolia jest ceniona za piękne kwiaty, które można też wykorzystać do przygotowania cennej leczniczej nalewki. Taki wyciąg ma cenne działanie chroniące mózg,...
Te rośliny to naturalne leki przeciwwirusowe. Zobacz zioła zwalczające infekcje
Lecznicze zioła mogą być naturalnym lekiem przeciwwirusowym. Leczenie przeziębienia, grypy, a nawet COVID-19, wspomogą rośliny, które mamy w kuchni. Niektóre z...
Kochasz szparagi, a nie wiesz jak je gotować? Oto cenne wskazówki dietetyka
To wiosenne warzywo pojawia się na krótko i jest uwielbiane przez smakoszy. Cenne są także jego właściwości, dzięki którym sprawdzi się na diecie odtruwającej i...
Medyczna marihuana legalna poza domem i zagranicą. Aspekty prawne leczenia chorób
Z leczenia medyczną marihuaną korzysta ok. 10 tysięcy polskich pacjentów. Już pięć lat temu szacowano, że na terapię czeka w kraju 300 tys. osób. Susz konopi z...
Potrzeba nam trzydniowych weekendów. Tak przekonują naukowcy
Nawet krótkie urlopy sprawiają, że nasze zachowania bardziej sprzyjają zdrowiu. Jeśli nie możemy brać wolnego na dłużej, warto regularnie robić sobie długie...
Rak jelita grubego wywołuje objawy występujące też przy zapaleniu. Jak go rozpoznać?
Rak jelita grubego należy do najczęściej wykrywanych nowotworów złośliwych w Polsce. Okres 5 lat od diagnozy przeżywa mniej niż co drugi pacjent, bo choroba...
Ten popularny chwast zastąpi zieleninę. Sprawdź przepisy z pokrzywą
Pokrzywa jest powszechnie rosnącym chwastem, a przy tym nielubianym z powodu działania parzącego skórę. To jednak najczęściej jedzona dzika roślina i skarbnica...
To możesz jeść na diecie lekkostrawnej. Poznaj przepisy na proste dania
Dieta lekkostrawna łagodzi dolegliwości gastryczne i oszczędza układ trawienia. Takie menu powinno być jednak nie tylko łatwe do strawienia, ale też odżywcze,...
Pierwsza ofiara ptasiej grypy wśród ludzi. WHO ostrzega przed wirusem H3N8
Pierwszy przypadek śmierci po zakażeniu wirusem ptasiej grypy H3N8 został oficjalnie potwierdzony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). To mieszkanka...