Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1167 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Jeziora mogą chronić przed COVID-19. To teoria polskiego badacza, która się sprawdza
Przebywanie w okolicy jezior jako ochrona przed chorobami wirusowymi? Świadczyć o tym może niższa liczba zgonów na takich obszarach podczas pierwszej fali...
11 najskuteczniejszych sposobów na odchudzanie. Te triki pomogą szybko schudnąć
Co robić, żeby szybko schudnąć? Im więcej skutecznych strategii wprowadzisz, tym mniej czasu zajmie ci pozbycie się nadwagi! Oto kompleksowy plan działania,...
Te leki uczulają najczęściej. Zobacz, po których możesz mieć objawy alergii
Alergia na leki to częsty problem zwłaszcza wtedy, gdy konkretne farmaceutyki przyjmujemy dłużej. Przyczyną są nie tylko substancje dodatkowe stosowane w ich...
Odchudzanie dwa razy w tygodniu czy co drugi dzień? Wybierz metodę i trać kilogramy
Nienawidzisz być na diecie? Nie musisz stosować jej codziennie, aby osiągnąć świetne efekty odchudzania! Ta metoda jest przebadana i wyjątkowo skuteczna, ma też...
Ta zmiana ma zły wpływ na nasze zdrowie. Co cię czeka po przestawieniu zegarków?
Zmiana czasu z zimowego na letni już w weekend. Znowu popychamy zegary i śpimy godzinę krócej, a później mamy problemy z przestawieniem się. Trzeba przy tym...
Czy nowalijki są zdrowe? Zobacz, kiedy warto je jeść, by były bezpieczne dla zdrowia
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa, które możemy jeść po zimowej przerwie od świeżych produktów. Pęczki młodej rzodkiewki, szczypiorku czy sałaty zachęcają...
Supergrzyb Candida auris zagraża nie tylko w USA. Alarm jest także w Europie
Candida auris należy do najgroźniejszych patogenów, który zabija nawet 70 proc. pacjentów szpitalnych. Ten chorobotwórczy grzyb jest odporny na działanie wielu...
Nie wiesz, czym zastąpić jajko? Oto naturalne rozwiązania!
Zamienniki jajek są obecnie poszukiwane podobnie, jak alternatywy dla mleka czy mięsa. Powodem jest nie tylko dieta wegańska, ale też alergia pokarmowa....
Zbadaj wątrobę w wątrobusie! Akcja trwa jeszcze do końca marca. Oto, jak się zapisać
Badania wątroby to sposób na wykrycie zmian i chorób tego narządu, które nie dają o sobie znać w postaci objawów. Schorzenia wątroby mogą długo pozostać...
To zioło można już zbierać! Bluszczyk kurdybanek wesprze wiosenny detoks i nie tylko
Bluszczyk kurdybanek to jedno z pierwszych wiosennych ziół, które sprawdzi się jako odżywcza nowalijka i przyprawa poprawiająca trawienie. Niepozorna, płożąca...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Bosch AdvancedRotak 650 06008B9205