Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyprawa po "zioło". Rokitnik zwyczajny

Artur Hampel
Artur Hampel
ewasdr
ewasdr Beentree, Hippophae rhamnoides after rain in Białowieża 2005
Zbieranie ziół i owoców może być doskonałym sposobem na spędzanie wolnego czasu również jesienią, a nawet zimą. Do tego należy wspomnieć o korzyściach dla zdrowia nie tylko ze spaceru, ale i z przetworzonych dóbr przyrody w naszej kuchni.

Rokitnik zwyczajny(Hippophae rhamnoides) - to roślina sadzona często w ogrodach, ale występująca również w stanie dzikim. Zasięg naturalny w Polsce, to jedynie wybrzeże Bałtyku sięgające ujścia Wisły stanowiące wschodnią granicę naturalnego występowania tej rośliny. Rokitnik często doprowadza do zarastania dużych powierzchni nieużytków a uzbrojony w kolce stanowi wręcz barierę nie do przebycia.

Owoce tej rośliny są niezwykle cennym pokarmem dla ptaków w okresie zimowym. Nie mniejszym powodzeniem cieszą się również u ludzi. Utrzymują się one na roślinie przez całą zimę aż do wiosny.

Cóż takiego ciekawego jest w tych owocach ?

Najbardziej chyba istotną cechą jest zawartość w nich, jako w jedynej znanej roślinie, witaminy B12. To szczególnie ważny suplement dla wegan, którzy mogą odczuwać jego niedobór. Ponadto owoce charakteryzują się niezwykle dużą ilością występowania innych witamin i mikroelementów. Zawartość na przykład witaminy C jest dwukrotnie wyższa niż w czarnej porzeczce. W owocach rokitnika można doszukać się jeszcze witamin E, F, K, P, prowitaminy, witamin A oraz D. Z mikroelementów można chociażby wymienić takie jak mangan i żelazo. Dla ciekawskich dodam, że zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe tak istotne przy zwalczaniu "złego cholesterolu".

Roślina, która niekiedy sadzona jest w ogrodach jako ozdobna, tudzież na żywopłoty nie do przebrnięcia stanowić może jednocześnie zaplecze wartościowych suplementów naszej diety.

Jak smakują owoce ?

Są cierpkie i mają nieprzyjemny zapach. Po przemarznięciu ich właściwości smakowe się zmieniają na słodkawe. Owoce są koloru pomarańczowego, wielkości mniej więcej owoców jarzębiny. Warto tutaj wspomnieć, iż owoce tej rośliny nadają się doskonale do sporządzania konfitur i soków. Nie to jest jednak najważniejsze.

Najważniejsze jest to, że podczas przetwarzania owoców witamina C w owocach rokitnika nie ulega rozkładowi, jak w przypadku innych roślin.

Związki zawarte w owocach mają działanie odrobaczające, co było niegdyś wykorzystywane zwłaszcza w odrobaczaniu koni, poprawiając tym samym ich wygląd (nazwę łacińską można byłoby przetłumaczyć na - błyszczący koń)

Owoce stosuje się również zapobiegawczo oraz wspomagająco przy przeziębieniach, przemęczeniu, dolegliwościach żołądkowych a nawet chorobach skóry. Właściwości zapobiegające starzeniem się skóry sprawiają również, iż z owoców sporządzane są maseczki na twarz.

Z ekologicznego punktu widzenia jest to jedna z najważniejszych roślin w polskiej florze.

Wspomniane na wstępie owoce, które utrzymują się na roślinie przez całą zimę aż do wiosny, stanowią nieocenione wręcz źródło pożywienia dla ptaków a nawet zajęcy czy saren. Dodatkową cechą tych roślin a wykorzystywaną przez zwierzęta, jest tworzenie sporych powierzchniowo, trudno dostępnych gąszczy. To właśnie w takiej gęstwinie zwierzyna znajduje schronienie i spokój. Roślina ta spełnia również istotną rolę w umacnianiu skarp oraz stabilizowaniu piaszczystego podłoża. Zapobiega tym samym erozji gleby lub osuwaniu się ziemi.

Na koniec wypada dodać, że rokitnik zwyczajny w stanie dzikim jest w Polsce rośliną chronioną.

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto