Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
902 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pizza hawajska. Dlaczego wzbudza tyle emocji? Robert Makłowicz uważa ją za świństwo
Pizza z dodatkiem ananasa jest daniem, które wzbudza wiele emocji i kontrowersji. Włosi uważają ją za istny skandal, a mistrz kuchni Robert Makłowicz stwierdził...
Amerykański youtuber testował kaszankę, flaki i oscypki w Zakopanem. Jak to przeżył?
Ryan Socash to youtuber, muzyk i dziennikarz pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. W 2005 roku osiedlił się w Krakowie i zaczął przybliżać Amerykanom polską...
Szczaw rządzi wiosną. Jakie ma właściwości? Jak zrobić szczaw w słoiku?
"Nam polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw" - drwił w PRL-u kabaret Tey, komentując w ten sposób brak mięsa w sklepach. Szczaw używany jest w polskiej...
Szparagi to najlepsze warzywo wg Makłowicza. Rady i przepisy od mistrzów kuchni
Szparagi to hit wiosny. Istnieje na nie wiele sposobów. Warto zrobić szparagi z piekarnika, patelni i z grilla. Swoich zwolenników mają zarówno szparagi...
Ciężki orzech i "kurosanty". Najzabawniejsze błędy językowe związane z jedzeniem
Język polski nie należy do łatwych. Poza tym każdemu mogą się przydarzyć drobne wpadki. Ile razy w piekarni widzieliśmy „kurosanty” albo na przykład „ponczki”?...
Pierogi z kiszonym czosnkiem, karkówką i pod egidą Syrenki. Najciekawsze pierogarnie
Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez pierogów. Są one znakiem rozpoznawczym naszej kulinarnej tradycji. Jedni przygotowują je ściśle według wielowiekowych...
Grill wege. Skrzydełka z kalafiora, żeberka z kukurydzy. Wrzuć warzywa na ruszt
Warzywa z grilla nie muszą być podane w nudny sposób. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej pokazuje, że można wrzucić na ruszt jarzyny, owoce...
Przepis na pieczony schab od Joanny Brodzik, tradycyjnie odcinany jak u mamy i babci
Joanna Brodzik to znana aktorka, a także autorka książki kucharskiej „Umami. Opowieści i przepisy”. Na jej kartach dzieli się historią swojej rodziny i...
Obiad za 6 złotych jest hitem TikToka. Przepis na danie z pięciu składników
Tiktokerka Paula Bonowicz–Golec z kanału Wszamto znana jest z prezentowania w sieci atrakcyjnie wyglądających dań. Dzieli się m.in. przepisami na tanie potrawy,...
TOP 10. Najpiękniejsze restauracje w Polsce. Te wnętrza zachwycają!
Wyjątkowe menu, niezwykły klimat, a także nietuzinkowe wnętrza. Idąc do restauracji zwracamy uwagę nie tylko na potrawy, które mają nacieszyć nasze...