Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
893 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Mięso było luksusem. Dawne przepisy przypominają kuchnię wegańską. Prof. Jarosław Dumanowski zdradza tajniki kuchni staropolskiej](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a6/5e/627e5383ae930_o_xsmall.jpg)
Dawne przepisy były wegańskie. Prof. Jarosław Dumanowski o kuchni staropolskiej
Borago i gałgan to tylko niektóre składniki mogące zadziwić w kuchni staropolskiej. O tym, co jadano w dawnych czasach, o najstarszych książkach kucharskich i...
![Jak przyrządzić boczniaki? Pyszne grzyby na rodzinny obiad. Zobacz przepisy z Jadłonomii i od Wegan Nerd](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/62/a5/627cf6278c1c2_o_xsmall.jpg)
Jak przyrządzić boczniaki? Pyszne grzyby na rodzinny obiad. Zobacz przepisy
Wraz ze wzrostem zainteresowania wegetarianizmem, coraz chętniej sięga się po boczniaki. Nic w tym dziwnego. Boczniak jest grzybem niskokalorycznym i daje wiele...
![Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/7d/ba/627d10b8e9d97_o_xsmall.jpg)
Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa
Młode Polki i młodzi Polacy zdecydowanie ograniczają spożycie mięsa i deklarują zmniejszenie jego jedzenia w przyszłości. Zmiany spowodowane są głównie troską o...
![Kucharka, poetka i reformatorka. Eliza Acton budziła emocje jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/2c/c8/627b911a05893_o_xsmall.jpg)
Kucharka, poetka i reformatorka. Eliza Acton budziła emocje jak Ćwierczakiewiczowa
Eliza Action to znana brytyjska kucharka, której „Modern cookery for private families” należy do kanonu książek kucharskich. Już w dniu jej publikacji stała się...
![Festiwal Europa na widelcu wraca do Wrocławia. Robert Makłowicz zaprasza na kulinarną podróż](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/04/1e/627b727c1a241_o_xsmall.jpg)
Festiwal Europa na widelcu wraca do Wrocławia. Makłowicz zaprasza smakoszy
Festiwal kulinarny Europa na widelcu wraca po pandemicznej przerwie do Wrocławia. Tym razem wydarzenie potrwa między 27 maja a 5 czerwca 2022 i odbędzie się na...
![Sfermentowany śledź, sezonowany rekin i wino z węży. Oto najgorsze dania z Muzeum Obrzydliwego Jedzenia w Malmö](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1c/20/62791457d692f_o_xsmall.jpg)
Sfermentowany śledź, rekin i wino z węży. Oto Muzeum Obrzydliwego Jedzenia
Ser casu marzu z Włoch, owoc durian z Tajlandii i hákarl, czyli danie z fermentowanego rekina z Islandii to niektóre z odrażających posiłków. W Szwecji...
![Wystawa ogórków kiszonych, pokaz rogali w Poznaniu. Zobacz Noc Muzeów 2022 w Polsce](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/17/c0/6278fae0d4a53_o_xsmall.jpg)
Wystawa ogórków kiszonych, pokaz rogali w Poznaniu. Pomysły na kulinarną Noc Muzeów
Noc Muzeów jeden dzień w trakcie którego można skorzystać z wyjątkowej oferty instytucji kulturalnych. W tym roku przypada w weekend 13-14 maja. Warto sprawdzać...
![Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1a/0c/6278dbaf2cc70_o_xsmall.jpg)
Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych...
![Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Czym jest cheat day i co jeść tego dnia?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/50/f2/6274e1ee0fc25_o_xsmall.jpg)
Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Czym jest cheat day i co jeść tego dnia?
6 maja przypada w kalendarzu Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Zadaniem tego dnia jest przypomnienie o akceptacji własnego ciała i niepatrzenie tylko na rozmiar...
![Najciekawsze łowiska ryb w Polsce. Zobacz, gdzie zjeść świeżą rybę](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1d/e7/62726c753a436_o_xsmall.jpg)
Najciekawsze łowiska ryb w Polsce. Zobacz, gdzie zjeść świeżą rybę
W Polsce istnieje wiele łowisk funkcjonujących zgodnie z zasadą „złów i wypuść”. Jednak są też bary i restauracje, które specjalizują się w podawaniu ryb...
Najpopularniejsze
Obi Kosiarki od 209 zł!
Przeglądaj oferty kosiarek i wybierz coś dla siebie! Nie przegap!