Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
893 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Ciasto z TikToka ma 15 milionów wyświetleń. Agata Stankiewicz wypróbowała przepis na chocolate chips cookies](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/26/fe/62722e1d5a66f_o_xsmall.jpg)
Ciasto z TikToka ma 15 milionów wyświetleń. „Sugarlady” zrobiła amerykańskie ciastka
Agata Stankiewicz to współautorka dwóch książek kucharskich o pieczeniu ciast i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”, w którym towarzyszyła jej...
![Dieta na długie życie. Co jeść, aby dożyć 100 lat? Zasady i przepisy na dania](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/01/f4/6271553865072_o_xsmall.jpg)
Dieta na długie życie. Co jeść, aby dożyć 100 lat?
Według informacji płynących z Japonii, 19 kwietnia 2022 zmarła najstarsza osoba na świecie. Była nią Kane Tanaka. W dniu śmierci miała 119 lat. Czym się żywiła?...
![Soczysta karkówka z grilla z przepisu Pascala Brodnickiego. Z tą marynatą będzie delikatna oraz krucha](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/bb/f8/626fa24752fea_o_xsmall.jpg)
Soczysta karkówka z grilla. Rewelacyjny przepis Pascala Brodnickiego
Jednym z najpopularniejszych dań podczas majówki czy imprez w plenerze jest karkówka z grilla, która jest uwielbiana przez miłośników mięsa. Szczególnie...
![Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/9c/81/626f988d70d0c_o_xsmall.jpg)
Kuchnia Hogwartu oczaruje fanów Harry’ego Pottera. Przepisy na żaby i czerwone ciasto
2 maja przypada Międzynarodowy Dzień Harry'ego Pottera. Jest to związane z ostatecznym pokonaniem Voldemorta przez popularnego czarodzieja. Obecnie nie ma już...
![„Wspaniała pani Maisel” na widelcu. Co jedli bohaterowie popularnego serialu? Wśród dań są też polskie akcenty](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e5/61/6214f2da9cfcc_o_xsmall.jpg)
„Wspaniała pani Maisel” na widelcu. Kontrowersyjne krewetki, hot dogi i inne frykasy
Premiera 4. sezonu serialu „Wspaniała pani Maisel” (org. „The Marvelous Mrs. Maisel”) odbyła się 18 lutego 2022 roku. Można już go oglądać w całości. Finałowy...
![Najpopularniejsze bary mleczne w Polsce. Przekonaj się, gdzie zjeść tani i smaczny obiad](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/38/ee/61fbc69386c1b_o_xsmall.jpg)
Najpopularniejsze bary mleczne w Polsce. Sprawdź, gdzie zjeść tani i smaczny obiad
Bary mleczne sięgają czasów PRL-u. Tanie, smaczne i pożywne posiłki przyciągały swoim menu zarówno biednych studentów, zapracowanych robotników, jak i osoby...
![Był gwiazdą telewizji, teraz stawia na kuchnię. Kevin Aiston, znany z "Europa da się lubić", opowiada o kulinarnej pasji](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5b/3e/626b8c5277607_o_xsmall.jpg)
Brytyjczyk Kevin Aiston był gwiazdą telewizji, teraz stawia na kuchnię
Kevin Aiston znany jest głównie z programu „Europa da się lubić!”, który był emitowany na antenie TVP2. Sympatyczny Brytyjczyk dał się poznać jako strażak i...
![Dzień Sera Camembert. Z czym jeść i jak podawać francuski przysmak](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a4/bc/626a5fd0c2d33_o_xsmall.jpg)
Dzień sera camembert. Z czym jeść i jak podawać francuski przysmak
Ser camembert to rarytas dla wytrawnych smakoszy. Może być podawany w panierce, w sałatkach lub do kieliszka wina na romantyczną kolację. W kalendarzu świąt...
![Kucharki z Czarnobyla. Oto fragment książki „Rosja od kuchni” Witolda Szabłowskiego](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/09/d0/62692be6eeb1f_o_xsmall.jpg)
Kucharki z Czarnobyla. Oto fragment książki „Rosja od kuchni” Witolda Szabłowskiego
26 kwietnia, 36 lat temu doszło do wybuchu w elektrowni atomowej w Czarnobylu, w okolicach Prypeci. W książce „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem,...
![Mistrzyni Polski baristów. Ona parzy najlepszą kawę w kraju. Teraz Natalia Kwiatkowska chce podbić świat](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/0d/3f/62691e71af8d3_o_xsmall.jpg)
Mistrzyni Polski baristów. Ona parzy najlepszą kawę w kraju, teraz chce podbić świat
Natalia Kwiatkowska z Olsztyna to zwyciężczyni Mistrzostw Polski baristów kawowych, w których od dwóch lat jest niepokonana. Apetyt ma jednak znacznie większy....
Najpopularniejsze
Obi Kosiarki od 209 zł!
Przeglądaj oferty kosiarek i wybierz coś dla siebie! Nie przegap!