Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
880 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kulicze, wino i pisanki. Wielkanoc prawosławna - co znajdziemy na świątecznym stole?
Wielkanoc prawosławna 2022 już w ten weekend. Obchodzi ją wielu Ukraińców mieszkających w Polsce. Czym różnią się prawosławne święta wielkanocne od tych...
Przyjęcie komunijne w domu czy restauracji? Ile zapłacimy u Magdy Gessler?
Zbliża się komunia 2022. Wiele osób już musiało rozstrzygnąć kwestię: przyjęcie komunijne w domu czy restauracji? Miejsca w lokalach są bowiem zajęte nawet na...
Biel, żywe kwiaty i szał na pistację. Najpiękniejsze torty komunijne
- Jeżeli chodzi o smak to jest szał na pistację - mówi Maria Lechel, właścicielka pracowni cukierniczej z Babimostu. Torty komunijne z żywymi kwiatami, z...
Obiad za 2 złote? Katarzyna Bosacka proponuje pierogi lwowskie, pyszne i tanie danie
Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka, promotorka gospodarnego gotowania i zdrowego odżywiania, tym razem wzięła na warsztat przepis na danie z Ukrainy. Na...
Najciekawsze palarnie kawy w Polsce. Tu zdobędziesz ziarno palone z miłością
Zapach kawy to dla wielu osób najbardziej pobudzający element poranka. Rodzinny biznes z Biłgoraju, palarnia prowadzona przez Norwega w Bydgoszczy i miejsce...
Kartki, zakazane zajączki i kulinarna cenzura. Wielkanoc w czasach PRL-u
Okres Polskiej Republiki Ludowej w widoczny sposób odcisnął piętno na naszej kulturze kulinarnej. Święta Wielkanocne również nie obyły się bez nacisków władzy....
Jajka herbaciane hitem TikToka. Ten przepis podbije wasze kubki smakowe
W Azji uwielbiają przepisy zawierające jajka. Najczęściej spotkać je można w japońskim ramenie, ale nie ono wzbudza najwięcej kontrowersji. Stuletnie chińskie...
Tarta jabłkowa dla Królowej Kier, dania dla Pottera. Przysmaki wprost z TikToka
Gabrielle Williams tworzy profil na TikToku, który obfituje w pyszne dania, nawiązujące do popularnych filmów i seriali. Znajdziemy tu m.in. jedzenie...
Jak zrobić domową nutellę?
Lubisz Nutellę, ale dbasz o zdrowie i figurę? Jeśli tak, z pewnością pokochasz nasz przepis na zdrowszy odpowiednik tego popularnego kremu. Podpowiadamy, jak...
Smaczne podróże. Zobacz, zaskakujące muzea w Polsce i na świecie pobudzające apetyt
Muzeum Popcornu w Stanach Zjednoczonych, Muzeum Rogalowe w Poznaniu, Muzeum Currywurst w Niemczech... Na całym świecie ludzie darzą jedzenie wyjątkową sympatią....
Najpopularniejsze
Karcher Karcher K5 Power Control Car & Home 1.324-558.0