Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
857 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Zmiana czasu? Przesilenie wiosenne? Zobacz, co jeść, by dodać sobie sił
W weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni 2022. Do tego dochodzi przesilenie wiosenne, zwane też przemęczeniem wiosennym. Źle to znosisz? Częściej...
Gdzie zjeść gofry w Polsce według TripAdvisor? Te miejsca warto odwiedzić
W kalendarzu świąt poświęconych jedzeniu 25 marca mamy Międzynarodowy Dzień Gofra. Gofry wytrawne, belgijskie, bubble waffles to tylko niektóre z rodzajów,...
Lembas, chleb elfów na Dzień Czytania Tolkiena. Co jedli mieszkańcy Śródziemia?
25 marca przypada w kalendarzu dzień poświęcony twórczości J. R. R. Tolkiena. Śledząc książki mistrza fantastyki można zauważyć, że hobbici, ludzie, elfy i...
Kolczyki z pierogami i naszyjnik z oscypkiem. Na ten widok można zgłodnieć!
Katarzyna Hetman to utalentowana złotniczka, która fascynację jedzeniem przekuła na biżuterię. Stworzyła kolekcję kolczyków, pierścionków i naszyjników ze złota...
Kuchnie z „Totalnych remontów Szelągowskiej”. Aż chce się gotować!
Dorota Szelągowska to popularna dziennikarka i projektantka wnętrz, znana z programów stacji TVN. Od lat przeprowadza metamorfozy domów i mieszkań, które wiele...
Robert Sowa, Przemysław Klima i Sebastian Olma. Oto najlepsi szefowie kuchni w Polsce
Przewodnik „Poland 100 Best Restaurants” wyróżnia od 2011 roku najlepszych szefów kuchni. 21 marca poznaliśmy tegorocznych zwycięzców plebiscytu, którzy...
Rusza Restaurant Week 2022 w Polsce. Sprawdź ceny, menu i gdzie zjeść
Po raz kolejny ruszyło wydarzenie kulinarne Restaurant Week, które jest ulubionym czasem dla wielu smakoszy. Tym razem hasłem akcji jest Food feels good....
Najlepsze restauracje i karczmy w Polsce! Sprawdź, gdzie je znaleźć
Przewodnik „Poland 100 Best Restaurants” wskazuje corocznie, od 2011 roku, najlepsze restauracje i karczmy w Polsce. 21 marca poznaliśmy tegorocznych zwycięzców...
„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” powraca! Im udało się zwyciężyć
„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” to kulinarne show, które gościło na ekranach telewizorów od 8 kwietnia 2014 roku. Program wypełniony był różnymi zadaniami,...
30 lat temu ruszył pierwszy McDonald's w Polsce. Gdzie są najstarsze fast foody?
17 czerwca 1992 roku u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie otwarto pierwszą restaurację McDonald’s w Polsce. Na inauguracji pojawiły się...