Wprawdzie kończy się już październik, ale i teraz nie jest jeszcze za późno na przygotowanie zimowych zapasów. Możemy zrobić przetwory z buraków, papryki, a i grzyby czekają na swoją kolejkę. W zimowe dni uzupełnią nasze menu.

Papryka konserwowa.

Do wykonania trzech dużych słoików będziemy potrzebowali;

Ok.3 kg papryki, półtora litra wody, jedną szklankę octu, dziesięć łyżek cukru, jedna łyżka soli, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach (ja daję po pięć ziaren) oraz po dwie łyżki oleju na słoik.

Słoiki, nakrętki myjemy i następnie parzymy wrzątkiem.

Wodę z cukrem, solą oraz octem gotujemy tworząc zalewę.

Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w ćwiartki (możliwe mniejsze kawałki) i układamy ciasno w słoikach.

Do słoika wkładamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wlewamy po dwie łyżki oleju.

Całość zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 15 minut.

Buraczki z papryką

6 kg buraków zetrzeć na grube wióry. 1 kg papryki oczyszczonej z nasion oraz 10 średnich cebul pokroić w kostkę.

Paprykę i cebulę posolić i odstawić na pół godziny.

Pół litra wody, półtora szklanki cukru, dwie łyżki soli, pół litra octu, kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz zagotować. Do wrzątku wlać olej.

Buraki wymieszać z papryką i cebulą. Dodać zalewę i ponownie wymieszać. Pasteryzować 15 minut.

Znajdź nas na Google+

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!