Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magiczne bułeczki

Redakcja
Fot. AKPA
Fot. AKPA
Prastare polskie przysłowie mówi, że do serca mężczyzny trafia się przez żołądek.

Wprawdzie w dzisiejszych czasach, coraz
rzadziej zdarza się nam spędzać w kuchni, ale są takie dni, kiedy
warto poza standardową kartką z napisem: "Kocham Cię", zadbać o
kulinarne gusta ukochanej osoby. Mam dla Was coś specjalnego. Przepis
do najłatwiejszych nie należy, ale czego się nie robi dla miłości?
Moje magiczne bułeczki to nie tylko przepyszne ciastka,
lecz także prawdziwy afrodyzjak. Przepis ten poznałem podczas
podróży do Egiptu, jeszcze w podstawówce. Przywiozłem
z Kairu książkę kucharską, w której jeden dział jest
poświęcony właśnie kuchni miłosnej.

Autor przepisu zaklinał się, że po
zjedzeniu magicznych bułeczek nawet najbardziej zmęczony jeździec
poderwie swego rumaka do dalszej walki. Wtedy jeszcze nie wiedziałem,
co to oznacza. Dzisiaj przepis ten na stałe gości w mojej kuchni...
także ze względu na znakomity smak.

Ale do rzeczy. Aby wykonać magiczne
bułeczki, przesiej do miski 125 g mąki i dodaj łyżeczkę cukru
pudru, następnie wlej 125 g letniego koziego mleka, w którym
rozpuścić należy 30 g drożdży. Dodaj 4 łyżki wody, zagnieć
wszystko i pozostaw na 30 minut, by wyrosło. Weź drugą miskę,
przesiej do niej 800 g mąki, dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę
imbiru zmieszanego z gałką muszkatołową i kolendrą. Dosyp
łyżeczkę cynamonu, 60 g cukru pudru, 225 g rodzynek i 60 g
orzeszków pinii. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dodaj 60 g
masła i jedno roztrzepane jajko. Do tej słodkiej masy dodaj
wyrośnięte ciasto z pierwszej miski i wyrabiaj rękoma do momentu,
w którym ciasto zacznie odstawać od miski. Wtedy całość
wyłóż na stolnicę posypaną mąką i zagniataj jeszcze
przez pięć minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Pod nosem
możesz mruczeć zaklęcia miłosne. Przykryj ciasto i zostaw do
wyrośnięcia. Idealnie wyrośnięte, podwoi swoją objętość.
Teraz przełóż ciasto na świeżo wysypaną mąką stolnicę
i lekko rozwałkuj. Podziel je na dwanaście części i uformuj z
nich okrągłe bułeczki. Ułóż je na posmarowanej masłem i
wysypanej mąką blasze, przykryj i ponownie zostaw do wyrośnięcia
na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do
temperatury 220 stopni Celsjusza. Bułeczki piecz przez dwadzieścia
do dwudziestu pięciu minut. Gotowe ciastka przełóż na
podstawkę i polukruj za pomocą pędzelka. Najlepszy lukier zrobisz,
kiedy zagotujesz w rondelku niewielką ilość mleka z dużą ilością
cukru.

Kiedy wystygną, poczęstuj swojego ukochanego. Efekt murowany.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto