Długo zastanawiałam się jaką nazwę nadać dzisiejszym ciastkom. Dosłowne tłumaczenie to: gąbki na parze. A z dodatkiem "słodkie", smacznie mi się komponuje. Zapraszam na indonezyjskie "słodkie gąbki na parze".

Składniki:
2 jajka
200 gramów cukru
proszek do pieczenia
200 gramów mąki
200 mililitrów sprite
1/4 łyżki do herbaty barwnika spożywczego o aromacie czekoladowym, truskawkowym lub ananasowym

Sposób przyrządzania:

Zmiksować jajka, cukier, proszek do pieczenia aż do momentu napęcznienia ciasta

Dodać mąkę oraz sprite i znowu wszystko zmiksować.

Odjąć od całości ciasta jego 1/3 część i zmiksować z wybranym barwnikiem smakowo-aromatycznym (czekolada, truskawka lub ananas)

Nakładać do foremek: jasne ciasto na dole, a to zmieszane z barwnikiem aromatycznym na górze, w proporcjach 2:1

Gotować na parze około 20 minut

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!