Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1184 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Dieta, która może zapewnić dłuższą młodość. W ten sposób możesz spowolnić starzenie
Deficyt kaloryczny to podstawa diety odchudzającej, ale także diety spowalniającej starzenie się organizmu. Do takich wniosków doprowadziło pierwsze badanie...
Magiczny koktajl z hormonów miłości. Jak zakochanie działa na organizm?
Miłość to hormony i neuroprzekaźniki – do takiej definicji najważniejszego uczucia doszli naukowcy, analizując chemię mózgu i całego organizmu. Co to za związki...
Przewlekły ból będzie leczony u każdego pacjenta. Problem dotyka co czwartego Polaka
Przewlekły ból, czyli odczuwany dłużej niż 3 miesiące, dotyka aż 8,5 miliona osób w Polsce. Przewlekłe dolegliwości bólowe wymagają wnikliwej diagnozy i...
Szkodliwość e-papierosów – najnowsze badania wskazują, że vaping jest niekorzystny
Elektroniczne papierosy są z nami krótko, dlatego wiedza na temat ich szkodliwości jest ograniczona. Choć to lepsze rozwiązanie dla osób rzucających palenie...
Taką pizzę możesz jeść, kiedy chcesz. Nie tylko w Światowy Dzień Pizzy!
Polacy kochają pizzę tak, jak rodzime potrawy. Pyszny placek drożdżowy to danie włoskie, które może być wartościowym posiłkiem diety śródziemnomorskiej. Zobacz,...
Witamina D nie zapobiega atakom astmy, choć wcześniej sugerowały to badania
Witamina D należy do najczęściej suplementowanych składników diety, co ma związek z jej powszechnymi niedoborami w społeczeństwie. Często dotyczą one także...
Zmień te 3 rzeczy w diecie, a będzie łatwiej schudnąć
Jaka jest najczęstsza przyczyna otyłości i nadwagi? Eksperci wskazują na różne czynniki, jednak nowe badania pozwoliły wskazać trzy najważniejsze, które są...
Wzmocnij organizm w zimie: jakie suplementy diety warto brać?
Zimą możemy nie dostarczać sobie odpowiednich ilości witamin i innych niezbędnych składników odżywczych. Przyczyną niedoborów jest utrudniony dostęp do...
Nietypowe objawy celiakii mogą zaskakiwać. Tak często przebiega u dzieci i dorosłych
Celiakia to choroba, w której układ odpornościowy atakuje komórki jelita pod wpływem obecności glutenu. Nie zawsze jednak daje objawy związane z układem...
Krajowa Sieć Onkologiczna od kwietnia. Co się zmieni dla pacjentów z rakiem?
Chorych na raka przybywa, potrzebne są więc rozwiązania umożliwiające szybsze wykrywanie i leczenie nowotworów. Zapewni je organizacja Krajowej Sieci...