Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1165 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Lek na cukrzycę zmniejsza zagrożenie demencją. Wyjaśniamy, jak działają glitazony
Chorzy na cukrzycę są szczególnie zagrożeni rozwojem demencji, stąd poszukiwania środków zaradczych wśród stosowanych już leków. Przedmiotem zainteresowania...
Jak na organizm działa wanilia? Już sam zapach tej przyprawy zmniejsza stres!
Wanilia to jedna z najbardziej lubianych, a przy tym najdroższych przypraw. Już sam zapach wanilii wpływa korzystnie na mózg i cały organizm, a co dopiero jej...
Których leków może zabraknąć od listopada 2022 r.? Powstała nowa lista antywywozowa
Leki, które mogą stać się deficytowe w aptekach, objęte są tzw. listą antywywozową. W jej najnowszej wersji Ministerstwo Zdrowia zawarło aż 200 produktów...
Już wkrótce nowe leki na atopowe zapalenie skóry. Trwają badania kliniczne
Tą chorobą skóry nie można się zarazić, ale wiedza o tym nie jest powszechna. Egzema, atopia czy atopowe zapalenie skóry to nazwy tego samego problemu, który...
Jaki olejek eteryczny do aromaterapii? Zobacz, na co działają popularne ich rodzaje
Naturalne olejki eteryczne to nie tylko składnik pachnącej pielęgnacji ciała. Aromatyczne olejki mają też działanie prozdrowotne, zarówno przy wdychaniu, jak i...
Rewolucja w reumatologii od 1 stycznia. Rusza pilotaż opieki kompleksowej dla chorych
Sytuacja pacjentów z wczesnym zapaleniem stawów już za kilka miesięcy ulegnie poprawie. Od 1 stycznia 2023 r. leczenie chorób reumatologicznych w Polsce...
Zaawansowany rak piersi może być leczony, ale dostęp do terapii jest nierówny
Zaawansowany rak piersi, zwłaszcza przerzutowy, to choroba nieuleczalna. Obecnie są jednak dostępne nowoczesne terapie, które wydłużają życie pacjentek i...
Mikroudary w przebiegu COVID-19 występują również obecnie. Neurolog ostrzega
Jednym z powikłań ostrej fazy COVID-19 może być udar mózgu, o czym wiadomo od początku pandemii. Chociaż na świecie dominuje teraz łagodniejszy wariant...
Czy istnieje zdrowa margaryna? Co lepiej jeść: masło czy margarynę? Poznaj fakty
Czy istnieje zdrowa margaryna? Odpowiedź na to pytanie jest prosta, bo dzisiejsze zamienniki masła mają wysoką jakość regulowaną przepisami. Jeśli więc...
Darmowe badania „Profilaktyka 40 Plus” przedłużone do końca 2023 r. Jak się zapisać?
Program pilotażowy „Profilaktyka 40 Plus” zostanie wydłużony o rok, czyli na bezpłatne badania profilaktyczne będzie można zapisywać się do 31 grudnia 2023 r....
Najpopularniejsze
CENEO.PL Makita DLM481Z kosiarka akumulatorowa 480mm Li-ion LXT 2x18V bez...