Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni na Halloween [Przepis]

Ewa Naukowicz
Ewa Naukowicz
Halloweenowa lampa zwana jack-o'-lantern
Halloweenowa lampa zwana jack-o'-lantern Ewa Naukowicz-Wójcik
Halloween. Chcąc nie chcąc, ten związany z maskaradą zwyczaj, na stałe zagościł już w naszej kulturze. Można go nie lubić, można jawnie się od niego odcinać, lecz obok smakowitej zupy z dyni nie można przejść obojętnie.

W Polsce święto Halloween pojawiło się pod koniec lat dziewięćdziesiątych i w miarę upływu czasu zyskuje na popularności, choć daleko mu rzecz jasna do sławy, jaką cieszy się chociażby w Stanach Zjednoczonych, czy Irlandii, gdzie posiada nie tylko długą historię, kostiumy, własne symbole, ale i cały szereg zwyczajów. Tamtejsza młodzież organizuje domowe imprezy, lub tzw. scary farm, łapie jabłka w miednicy z wodą, w ramach zabawy "cukierek albo psikus" odwiedza sąsiadów, czy przeskakuje przez rozstawione w kole świeczki.

W Polsce Halloween coraz częściej staje się tematem przewodnim zarówno imprez kulturalnych, jak i spektakli, czy projekcji filmowych. Szkoły i przedszkola organizują dla naszych dzieci halloweenowe zabawy i konkursy na najlepsze, najbardziej pomysłowe przebrania. Jak na razie, nasze pociechy sporadycznie i
bez entuzjazmu chodzą po domach zbierając cukierki, ale za to bardzo chętnie z wydrążonej dyni tworzą własne, halloweenowe lampy zwane jack-o'-lantern.

Myślę, że nie ma powodu, by im tę przyjemność odbierać, tym bardziej, że kilogram dyni w niektórych sklepach nie przekracza nawet 2 zł, a pozyskany ze środka dyni miąższ, może posłużyć nam do przygotowania wspaniałej, aromatycznej zupy.

Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 kg surowej dyni
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cebule
- 2-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 8-10 łyżek oliwy (ewentualnie oleju)
- 2 litry wywaru z warzyw (lub rosołu)
- 2-3 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- cukier

Sposób przyrządzania:

Na gorącą patelnię z oliwą wrzucamy, a następnie szklimy, dowolnie pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki (najlepiej pokrojone
w kostkę). Obsmażamy, wsypujemy curry i mieszamy. Po kilku minutach wlewamy wywar i gotujemy do chwili, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość miksujemy i przyprawiamy do smaku. Jeśli ktoś lubi, może dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Smacznego!

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto