Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Krewetki po indonezyjsku w sosie słodko kwaśnym - Udang Asam Manis

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Krewetki po indonezyjsku w sosie słodko kwaśnym
Krewetki po indonezyjsku w sosie słodko kwaśnym Andi Nur Hafsah Śmieszek
Dzisiaj zapraszam do stołu na krewetki po indonezyjsku, w sosie słodko kwaśnym. Krewetki jakie są każdy wie, a ja mam nadzieję że przyrządzone według mojej receptury podbiją wasze serca jeszcze bardziej. Selamat Makan, czyli życzę smacznego!

Składniki:
- 250 gram krewetek
- Jedna łyżki soku z cytryny
- Trzy łyżki sosu pomidorowego (przecieru)
- Dwa ząbki czosnku maksymalnie rozdrobnione
- Pół cebuli pociętej w plasterki
- Jeden zielony szczypior poszatkowany
- Jedna łyżeczka cukru
- Jedna czwarta łyżeczki pieprzu mielonego
- Sól do smaku
- woda
- masło

Przepis sporządzania dania:
1. wlać sok z cytryny do miski z krewetkami i odczekać pięć minut
2. podgrzać na patelni masło wraz z cebulą i czosnkiem, do momentu wydzielenia się miłego zapachu
3. wsypać zaprawione cytryna krewetki na patelnie i dalej podgrzewać mieszając, do momentu aż krewetki zmienią kolor
4. teraz dokładamy na podgrzana patelnię sos pomidorowy, cukier i pieprz
5. do podgrzanej masy dolać należy trochę wody
9. a na koniec dodać poszatkowany, świeży zielony szczypiorek i po wymieszaniu serwować na talerze, życząc wszystkim smacznego :) koleżanko i kolego

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto