Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wiosenne sałatki - najlepszy sposób na pożegnanie zimy! [Przepisy]

Redakcja
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=10777&picture=tlo-salatka-owocowa&jazyk=PL
Grube kurtki, czapki i rękawiczki możemy na dobre schować do szaf. To pewne - zima minęła. Pora przywitać słońce, świeże warzywa i rosnące temperatury. Warto jednak zadbać o zdrowie, oczyścić się po zimie i wrócić do pełni sił. Zajadajmy się sałatkami, bo lista ich zalet jest długa. Oto kilka przepisów, które wypróbowałem już tej wczesnej wiosny.

Lekka sałatka z miętą
Składniki: pół główki sałaty lodowej, czerwona cebula, 2 dojrzałe pomidory, 4 łodygi selera naciowego, pół pęczka bazylii, pół pęczka mięty, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz
Wykonanie: sałatę lodową opłukać, dokładnie osuszyć i porwać na kawałki. Cebulę obrać, selera pociąć w paseczki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Bazylię i miętę opłukać, osuszyć i posiekać, byle nie za drobno. Składniki sałatki wymieszać. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Sałatka z targu
Składniki: 1 główka sałaty, 2 jajka ugotowane na twardo, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka rzodkiewki, 2 ogórki, 2 pomidorki, (na sos) - 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, kilka gałązek koperku, sól, pieprz
Wykonanie: Czystą sałatę
porwać na drobne kawałki. Szczypiorek
i ugotowane jajka
pokroić. Rzodkiewki, pomidorki i ogórek skroić w półplasterki. Wszystko razem połączyć. W osobnym naczyniu robimy sos: mieszamy śmietanę i majonez. Do tego dodajemy drobniutko posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe.

Sałatka z kozim serem i słonecznikiem
Składniki: główka sałaty, 2 łyżki nasion słonecznika, pół szklanki czarnych oliwek bez pestek, pół pęczka posiekanego szczypiorku, 150 g koziego sera, (na sos) – 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz
Wykonanie: najpierw przygotować sos. Ocet balsamiczny połączyć z dwoma łyżkami zimnej i przegotowanej wody. Mieszając energicznie, wlać oliwę i doprawić solą oraz pieprzem. Liście sałaty umyć, dokładnie osączyć i porwać palcami na kawałki. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Oliwki przekroić na pół, a ser rozkruszyć. Wymieszać sałatę ze szczypiorkiem i oliwkami, polać sosem i wymieszać. Posypać rozkruszonym serem i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Sałatka z burakami i białą fasolką
Składniki: 1-2 buraki, puszka konserwowej białej fasolki, pół kilograma kiszonej kapusty, kwaskowate jabłko, 2-3 łyżki chrzanu (może być ze słoiczka), garść posiekanej natki pietruszki, oliwa z oliwek, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: buraki ugotować z mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Kapustę rozdrobnić. Fasolkę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z chrzanem i trzema łyżkami oliwy, doprawić do smaku.

Życzę wszystkim jak najlepszych wyników w wiosennym szaleństwie sałatek!

Znajdź nas na Google+

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto