Martabak to w zasadzie quasi placek, który zwykł przybierać różne -mniej lub bardziej- skomplikowane postacie. Ten, który chciałabym polecić dzisiaj, jest szybką i bezkrwistą wersją z makaronu.
Kuchnie wszystkich krajów mają swoje smaczne i ekonomiczne dania „ekspresowe”. Indonezja z uwagi na mnogość wysp, grup etnicznych i co za tym idzie kuchni regionalnych, ma ich kilka. Jednym z multi-wyspiarskich dań spełniającym te kryteria jest mój dzisiejszy bohater.
Składniki na „makaronowy martabak” dla jednej osoby :
50 gramów makaronu. Jeżeli jest dostępny, zalecam makaron chiński lub wietnamski. Jeżeli nie, klasyczne nitki sprostają dzisiejszej potrawie.
1 cebulka
szczypiorek
koperek
1 jajko
kawałek sera żółtego który należy utrzeć na tarce.
2 łyżki masła
Plan działania :
1. Zagotować makaron i odczekać aż przestygnie
2. Posiekać w bardzo drobne kawałki cebulę, szczypiorek i koperek
3. Wbić jajko do miski, a następnie dodać do niego posiekane warzywa i dokładnie razem wymieszać
4. Wsypać przestudzony makaron do tej samej miski i ponownie wymieszać
5. Wsypać starty ser i po raz kolejny wymieszać wszystkie składniki, dodając soli, pieprzu,
vegety, lub innej ulubionej przyprawy.
6. Podgrzać na patelni masło, a następnie dodać przygotowany wcześniej „wzbogacony” makaron. Całość uformować w kształt płaskiego placka.
7. Podsmażać z obu stron na średnim ogniu do uzyskania odpowiednich rumieńców i chrupkości makaronowego martabaku.
8. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak odczekać aż danie trochę przestygnie, by móc spokojnie je zjeść.
Selamat Makan czyli smacznego i udanej niedzieli życzę :-)
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?