(Wielko)piątkowy obiad (Wielko)piątkowy obiad

(Wielko)piątkowy obiad (© Ewa Naukowicz-Wójcik)

Smak chłodnych zatopionych w śmietanie, jabłkach i porach śledzi, podanych z parującymi ziemniakami w mundurkach, jak żaden inny kojarzy się z Wielkim Piątkiem.

To moje danie z dzieciństwa. Śledź w śmietanie z jabłkiem i porem, podawany z ziemniakami w mundurkach, od zawsze, w każdy Wielki Piątek stanowi "jeden spożyty w ciągu dnia posiłek do syta". Danie urzeka prostotą i niepowtarzalnym smakiem, który już po pierwszym kęsie, zapada w pamięć na zawsze.

Idealny smak otrzymamy sporządzając danie ze śledzi typu Matias i gęstej, kwaśnej śmietany, a zbliżony, choć równie smaczny, używając gotowych filetów śledziowych w sosie śmietanowym.

Składniki

5-6 płatów śledziowych typu Matias
2-3 jabłka
1 por
duże opakowanie kwaśnej śmietany
cukier, sól, pieprz do smaku
ocet
ziemniaki
masło
ewentualnie ogórek konserwowy

Przygotowanie

Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przekładamy do miski i skrapiamy octem. Pora, zależnie od wielkości, kroimy w cienkie krążki lub pół-krążki. Ogórka i jabłka kroimy drobniutko, ewentualnie, gdy brak nam czasu lub cierpliwości trzemy na tarce. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy cukrem (około 2-3 łyżeczki), solą, pieprzem i wstawiamy do lodówki. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Najlepiej smakują, gdy przekrojone oprószymy masłem. Smacznego.

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!