Gado-Gado - indonezyjska sałatka

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Gado-gado
Gado-gado
Sałatka Gado-Gado to bez wątpienia obok Nasi Goreng i Szaszłyków Sate, kultowy gość na indonezyjskich stołach. Z doświadczenia wiem też, że smakuje wszystkim przyjezdnym turystom, szczególnie wegetarianom. Zapraszam na małe co nieco z Gado-Gado.

Składniki warzywne:
1/3 świeżej białej kapusty
2 Marchewki
1 Ogórek
2 Ziemniaki
250 gram zielonej fasolki szparagowej
2 pomidory
Liście z jednej świeżej sałaty

Składniki sosu:

300 gram orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) podsmażyć na patelni, by uzyskały lekko złocisty kolor i chrupką strukturę, a następnie zmielić je w blenderze (mikserze).
0,5 litra mleka kokosowego - opcjonalnie - mleka krowiego
Odrobina startej na tarce skórki zielonej limonki (dosłownie szczypta nadająca świeży smak)
0,5 łyżki stołowej sosu sojowego
1 łyżka stołowa cukru trzcinowego (brunatnego)
2 łyżki stołowe oleju z oliwek - opcjonalnie - zwykły olej słonecznikowy
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka do herbaty soli kuchennej
4 łyżki stołowe keczupu

Sposób przyrządzania:

1. Zmielić w mikserze czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz czosnek zmieszane z solą.
2. Podsmażyć na patelni, na oleju z oliwek uzyskaną mieszankę warzywną (cebula + papryka + czosnek), do momentu uzyskania przyjemnego zapachu. Następnie dodać pozostałe składniki sosu - orzeszki, mleko, skórkę limonki, keczup, sos sojowy i cukier trzcinowy.
Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu do momentu dokładnego wymieszania się smaków i woni składników (cały czas mieszając).
3. Ugotować następujące warzywa: kapusta, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Przy czym ostatnie 3 składniki można ugotować razem, a kapustę z uwagi na czas zagotowania - osobno. Po zagotowaniu pociąć warzywa na małe plastry, lub kostkę w zależności od gustu i finezji kucharza. Pozostałe świeże warzywa również pociąć jak te ugotowane.
4. Dodatkowo można zagotować na twardo 2 jajka i pokrojone w kostkę zmieszać z warzywami.
5. Serwować na stół na 2 oddzielnych talerzykach - wymieszane warzywa i sos. Nakładać można wtedy według własnych preferencji, oczywiście całość polewając naszym specjalnym Gado-Gado sosem. Podane proporcje to składniki na Gado-Gado dla czterech głodnych osób. :)

Przepis na kokosanki

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3