Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gado-Gado - indonezyjska sałatka

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Gado-gado
Gado-gado
Sałatka Gado-Gado to bez wątpienia obok Nasi Goreng i Szaszłyków Sate, kultowy gość na indonezyjskich stołach. Z doświadczenia wiem też, że smakuje wszystkim przyjezdnym turystom, szczególnie wegetarianom. Zapraszam na małe co nieco z Gado-Gado.

Składniki warzywne:
1/3 świeżej białej kapusty
2 Marchewki
1 Ogórek
2 Ziemniaki
250 gram zielonej fasolki szparagowej
2 pomidory
Liście z jednej świeżej sałaty

Składniki sosu:

300 gram orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) podsmażyć na patelni, by uzyskały lekko złocisty kolor i chrupką strukturę, a następnie zmielić je w blenderze (mikserze).
0,5 litra mleka kokosowego - opcjonalnie - mleka krowiego
Odrobina startej na tarce skórki zielonej limonki (dosłownie szczypta nadająca świeży smak)
0,5 łyżki stołowej sosu sojowego
1 łyżka stołowa cukru trzcinowego (brunatnego)
2 łyżki stołowe oleju z oliwek - opcjonalnie - zwykły olej słonecznikowy
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka do herbaty soli kuchennej
4 łyżki stołowe keczupu

Sposób przyrządzania:

1. Zmielić w mikserze czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz czosnek zmieszane z solą.
2. Podsmażyć na patelni, na oleju z oliwek uzyskaną mieszankę warzywną (cebula + papryka + czosnek), do momentu uzyskania przyjemnego zapachu. Następnie dodać pozostałe składniki sosu - orzeszki, mleko, skórkę limonki, keczup, sos sojowy i cukier trzcinowy.
Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu do momentu dokładnego wymieszania się smaków i woni składników (cały czas mieszając).
3. Ugotować następujące warzywa: kapusta, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Przy czym ostatnie 3 składniki można ugotować razem, a kapustę z uwagi na czas zagotowania - osobno. Po zagotowaniu pociąć warzywa na małe plastry, lub kostkę w zależności od gustu i finezji kucharza. Pozostałe świeże warzywa również pociąć jak te ugotowane.
4. Dodatkowo można zagotować na twardo 2 jajka i pokrojone w kostkę zmieszać z warzywami.
5. Serwować na stół na 2 oddzielnych talerzykach - wymieszane warzywa i sos. Nakładać można wtedy według własnych preferencji, oczywiście całość polewając naszym specjalnym Gado-Gado sosem. Podane proporcje to składniki na Gado-Gado dla czterech głodnych osób. :)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto