Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Soto Ayam czyli jawajska żółta zupa z kury!

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Soto Ayam
Soto Ayam Andi Nur Hafsah Śmieszek
Soto Ayam w Indonezji znają wszyscy. To najpopularniejsza odmiana zupy z kury w całej Republice. Jej żółty kolor i wyśmienity smak sprawiły, że gotowana kiedyś jedynie na Jawie, rozlała się na cały Archipelag. Idealna na niedzielny obiad.

Kury, kaczki, drób spożywa się wszędzie jak świat długi i szeroki. Znane są liczne regionalne sposoby przetwarzania drobiu na zupy i polewki. Indonezja może się pochwalić niezwykle bogatą paletą zup drobiowych. Chociaż z pozoru mogło by się wydawać, że rosół to po prostu rosół, nic bardziej mylnego. Wszystkie odmiany indonezyjskich kurzych zup różnią się zasadniczo dzięki specyficznym kombinacjom dodawanych przypraw. Jedną z nich, a moją ulubioną zarazem, jest pochodzące z jawajskiego miasta Surabaya, zabarwione na żółto Soto Ayam. Zupa swoim smakiem zdążyła już podbić inne rejony Archipelagu. Od lat 70. jest podawana i doceniana na wszystkich indonezyjskich wyspach.

Elementy Soto Ayam:

*
1 cała kura rosołowa - (może być kurczak)
*
Zielony szczypiorek - (posiekać w bardzo drobne kawałeczki)
*
Świeża pietruszka – (posiekana w bardzo drobne kawałki)
*
4 zagotowane na twardo jajka (obrać z łupinek)
*
Trawa cytrynowa
*
Kiełki sojowe – (2 spore garści lub więcej według upodobania)
*
Kawałek zielonej kapusty - ( +/-
jedna piąta
– posiekać)
*
Czosnek 10 ząbków – pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni do uzyskania lekko rumianego koloru.

Elementy zaprawy smakowej
(najlepiej przygotować ją w blenderze lub opcjonalnie w moździerzu) do Soto Ayam :

*
Duża cebula
*
Czosnek 8 ząbków
*
5 centymetrów korzenia imbirowego
*
Łyżeczka do herbaty pieprzu mielonego
*
Sól (według uznania)
*
Pół łyżeczki kurkumy dla uzyskania pożądanego koloru Soto

Sposób przy(gotowania) Soto Ayam :

*
Zagotować całego kurczaka w wodzie z trawą cytrynową. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości mięsa
kurę należy odłowić.
*
Po ostygnięciu pociąć kurę w mniejsze kawałki
*
Podsmażyć na patelni zmieloną wcześniej Zaprawę Smakową do momentu wydzielenia się przyjemnej woni. Następnie zmieszać ją z naszym wywarem z kury. Wszystko razem ponownie lekko zagotować.
*
Do zagotowanego wywaru dodać poszatkowana na drobne kawałki kapustę oraz kiełki sojowe. Zamieszać - Nie gotować.

Sposób podawania Soto Ayam:

*
Do głębokiego talerza nałożyć kawałek kurczaka a następnie posypać go drobno posiekana pietruszką i szczypiorkiem
*
Dodać przekrojone w pół jajko na twardo
*
Zalać wszystko wywarem z kury i trawy cytrynowej
*
Posypać dla smaku podsmażonym czosnkiem

Żółtą zupę z Surabaya Soto Ayam można jeść z zagotowanym wcześniej ryżem, ziemniakami lub makaronem. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim (Selamat Makan)

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto