Kury, kaczki, drób spożywa się wszędzie jak świat długi i szeroki. Znane są liczne regionalne sposoby przetwarzania drobiu na zupy i polewki. Indonezja może się pochwalić niezwykle bogatą paletą zup drobiowych. Chociaż z pozoru mogło by się wydawać, że rosół to po prostu rosół, nic bardziej mylnego. Wszystkie odmiany indonezyjskich kurzych zup różnią się zasadniczo dzięki specyficznym kombinacjom dodawanych przypraw. Jedną z nich, a moją ulubioną zarazem, jest pochodzące z jawajskiego miasta Surabaya, zabarwione na żółto Soto Ayam. Zupa swoim smakiem zdążyła już podbić inne rejony Archipelagu. Od lat 70. jest podawana i doceniana na wszystkich indonezyjskich wyspach.
Elementy Soto Ayam:
*
1 cała kura rosołowa - (może być kurczak)
*
Zielony szczypiorek - (posiekać w bardzo drobne kawałeczki)
*
Świeża pietruszka – (posiekana w bardzo drobne kawałki)
*
4 zagotowane na twardo jajka (obrać z łupinek)
*
Trawa cytrynowa
*
Kiełki sojowe – (2 spore garści lub więcej według upodobania)
*
Kawałek zielonej kapusty - ( +/-
jedna piąta
– posiekać)
*
Czosnek 10 ząbków – pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni do uzyskania lekko rumianego koloru.
Elementy zaprawy smakowej
(najlepiej przygotować ją w blenderze lub opcjonalnie w moździerzu) do Soto Ayam :
*
Duża cebula
*
Czosnek 8 ząbków
*
5 centymetrów korzenia imbirowego
*
Łyżeczka do herbaty pieprzu mielonego
*
Sól (według uznania)
*
Pół łyżeczki kurkumy dla uzyskania pożądanego koloru Soto
Sposób przy(gotowania) Soto Ayam :
*
Zagotować całego kurczaka w wodzie z trawą cytrynową. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości mięsa
kurę należy odłowić.
*
Po ostygnięciu pociąć kurę w mniejsze kawałki
*
Podsmażyć na patelni zmieloną wcześniej Zaprawę Smakową do momentu wydzielenia się przyjemnej woni. Następnie zmieszać ją z naszym wywarem z kury. Wszystko razem ponownie lekko zagotować.
*
Do zagotowanego wywaru dodać poszatkowana na drobne kawałki kapustę oraz kiełki sojowe. Zamieszać - Nie gotować.
Sposób podawania Soto Ayam:
*
Do głębokiego talerza nałożyć kawałek kurczaka a następnie posypać go drobno posiekana pietruszką i szczypiorkiem
*
Dodać przekrojone w pół jajko na twardo
*
Zalać wszystko wywarem z kury i trawy cytrynowej
*
Posypać dla smaku podsmażonym czosnkiem
Żółtą zupę z Surabaya Soto Ayam można jeść z zagotowanym wcześniej ryżem, ziemniakami lub makaronem. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim (Selamat Makan)
Smacznego!
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?