Podajemy zatem przepis na szalenie atrakcyjną i apetyczną potrawę z "repertuaru" tradycyjnej kuchni śląskiej, niegdyś bardzo popularną, znaną pod nazwami: "Śląskie niebo", "Śląskie królestwo niebieskie", czy nawet "Śląski raj". Już żartobliwa nazwa sugeruje, że była ona uznawaną za specjał, serwowany nie codziennie. Danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, zasadza się bowiem na kilku prostych i dostępnych składnikach, a sama receptura nieskomplikowana nawet dla początkującego amatora "parszczenia". Za to rezultaty oraz wrażenia smakowe i zapachowe niezapomniane. Gwarantowany sukces pani domu!
"Śląskie niebo"
50 - 75 dag wieprzowiny świeżej, peklowanej, albo wędzonej (karczek, schab, baleron, boczek, golonka, ogonówka), 1l. wody, po 25 dag suszonych owoców(plastrów jabłek, połówek albo całych gruszek, śliwek bez pestek), 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, cukier, sok z cytryny, odrobina startej skórki cytrynowej.
Suszone owoce namoczyć przez noc w 1/2 l. zimnej wody. Wieprzowinę świeżą włożyć do 1 l osolonego wrzątku, wieprzowinę peklowaną albo wędzoną - do wrzątku bez soli. Dorzucić obraną cebulę. Gotować mięso przez 1 godzinę, dodać namoczone owoce z płynem, i razem dogotować. Odcedzić (wywar zachować), mięso pokroić na plastry albo duże kawałki. Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić wywarem, doprawić do smaku cukrem, solą, utartą skórką i sokiem z cytryny. Wywar można również zagęścić mąką kartoflaną rozbełtaną w odrobinie wody. Włożyć do zagęszczonego wywaru owoce i pokrojone na plastry mięso. Podawać z kluskami śląskimi "biolymi" lub "czornymi", kluskami z mąki pszennej, kopytkami, makaronem, albo gotowanymi ziemniakami piure.
Współautor artykułu:
- Barbara Podgórska
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?